RO

Codurile QR cresc eficienta solutiilor de marketing si interesul consumatorilor privind produsul

Codurile QR cresc eficienta solutiilor de marketing

Producatorii investesc considerabil in strategiile de marketing. Cu toate acestea, eficienta acestor investitii in marketing este dificil de evaluat, mai ales pentru un producator care vinde cantitati mari prin terte canale de distributie.

In majoritatea cazurilor, monitorizarea fiecarei strategii de marketing privind impactul asupra consumatorilor la punctul de vanzare este economic imposibila. De fapt, un marketer nu poate evalua corect eficienta strategiilor de marketing in toate punctele de vanzare a produsului. De obicei, evaluarea se realizeaza prin gruparea subiectilor in functie de oras, judet, tara - chiar daca si in cadrul aceleiasi zone urbane cererea difera in functie de diferiti factori (venit, nationalitate, traditii etc.) - deoarece strategiile de marketing se bazeaza pe date generale, iar eficienta se masoara ca o medie a tuturor punctelor de vanzare.

Pentru a rezolva aceasta problema, am creat serviciul TrustThisProduct® care ofera marketerilor un instrument real de evaluare a eficientei strategiei de marketing pe baza datelor de incredere obtinute pentru fiecare produs si de la fiecare punct de vanzare in parte. Performanta serviciului se bazeaza pe informatiile primite de la consumatori. Acest serviciu nu necesita implicarea altor terti (vanzatori, consultanti, promoteri etc.) pentru a colecta datele privind contactul dintre produsul de la raft si cumparator. Toate informatiile de marketing se primesc online, sunt procesate instant si sunt disponibilizate marketerilor sub forma de rapoarte gata intocmite.

Serviciul TrustThisProduct® permite identificarea atat a interesului consumatorilor in general, cat si diferentele in cererea pentru fiecare produs si la fiecare punct de vanzare in parte, pe baza informatiilor primite de la consumator referitoare la sex, varsta, limba utilizata, locatie geografica. Compararea acestor date cu cele privind activitatile de marketing intreprinse si vanzarile inregistrate fac posibila evaluarea precisa a strategiei de marketing la fiecare punct de vanzare in scopul imbunatatirii eficientei acesteia.

Cum functioneaza?

Pentru a realiza o cercetare de piata, este esential sa selectam metoda de colectare a informatiilor. Luand in considerare aceasta necesitate fara a implica un numar mare de personal angajat, cea mai potrivita metoda de colectare a datelor este prin intermediul smartphone-urilor consumatorilor. Conform www.eMarketer.com, numarul utilizatorilor de telefoane conectate la Internet a atins 2,73 miliarde la finele anului 2017. De asemenea, rata de penetrare a Internetului mobil este extrem de mare (90-95%) la nivel global, acoperind aproape toate orasele si tarile lumii.

Pasul urmator este sa determinam interactiunea dintre produs si consumatorii cu smartphone, precum si modul in care vom colecta informatia pentru analizele de marketing ulterioare. In acest sens, vom lua in calcul tehnologia codurilor QR, aceasta fiind in prezent cea mai simpla si mai accesibila metoda de colectare a datelor atat pentru consumatori, cat si pentru producatori. Aplicatiile de scanare a codurilor QR sunt gratuite si disponibile pe toate tipurile de smartphone. Spre exemplu, daca utilizatorul nu are instalata o aplicatie de scanare a codurilor QR, atunci poate descarca gratuit QR Reader din App Store, Google Play, Windows Store sau BlackBerry World - www.qr9.me. Astfel, tehnologia QR poate fi utilizata de oricine si oriunde pe glob.

In continuare, vom analiza metoda propusa de utilizare a codurilor QR pentru colectarea informatiilor precise de marketing. Producatorul utilizeaza serviciul TrustThisProduct® pentru a pune la dispozitia consumatorilor informatii complete despre produs, iar pentru aceasta plaseaza codul QR pe produse (cu o eticheta agatata sau lipita). Atunci cand consumatorul scaneaza codul QR, se receptioneaza coordonatele GPS, precum si informatiile despre sexul si varsta sa. De asemenea, se detecteaza automat limba utilizata pe smartphone-ul consumatorului. Drept rezultat, se obtin informatii despre locatia geografica, sex, varsta si limba utilizata pentru fiecare tip de produs si pentru fiecare punct de vanzare.

Astfel, aplicarea codurilor QR este cea mai buna optiune tehnologica din prezent in termeni de simplitate, accesibilitate, usurinta in utilizare de catre consumatori, precum si de costuri minime pentru producatori.

Cum incurajam consumatorii sa scaneze codurile QR?

O reala problema poate fi numarul redus de coduri QR scanate de catre consumatori la punctele de vanzare. In majoritatea cazurilor, producatorii nici nu incearca sa atraga atentia consumatorilor asupra produselor cu ajutorul codurilor QR, iar cele care o fac pun in codul QR doar un link catre website-ul companiei. Pentru a creste numarul scanarilor este esential sa se incurajeze consumatorii sa profite de avantajele codurilor QR.

In prezent, consumatorii nu manifesta un interes crescut fata de codurile QR de pe produse intrucat:

 • nu stiu ce este codul QR si nici cum se utilizeaza;
 • nu le ofera beneficii clare;
 • implica utilizarea unei aplicatii care scaneaza coduri QR;
 • codurile QR codifica in majoritatea cazurilor numai adresa unui website;
 • producatorii nu atrag suficient atentia asupra codurilor QR de pe produsele lor;
 • producatorii utilizeaza rareori aceasta metoda pentru a transmite consumatorilor informatii suplimentare.

Pentru a rezolva problema stimularii consumatorilor sa scaneze codurie QR de pe produse, producatorii trebuie sa incurajeze la modul serios consumatorii sa profite de avantajele codurilor QR de pe produsele lor:

 • sa creeze etichete informative si atragatoare continand codul QR;
 • sa asigure o gama cat mai larga de optiuni la care consumatorii sa aiba acces ca urmare a scanarii codului QR.

Din punct de vedere al consumatorului, utilizarea serviciului TrustThisProduct® trebuie sa-i ofere urmatoarele avantaje:

 • informatii complete si corecte despre produs: poate sa primeasca instant mai multe informatii despre produs si sa ia o decizie informata de cumparare chiar la punctul de vanzare. Aceasta informatie este disponibila automat in limba utilizata de consumator si optimizata pentru afisarea pe smartphone;
 • protectie impotriva contrafacerilor: prin utilizarea codurilor QR unice si aplicarea numarului serial unic pe produs, poate sa verifice autenticitatea produsului la punctul de vanzare;
 • feedback: poate trimite de pe smartphone feedback sau sugestii direct managerului de produs;
 • alte caracteristici suplimentare: de exemplu, cu un click poate salva informatiile de contact in telefon sau poate trimite prietenilor descrierea produsului prin social media.

Odata cu implementarea serviciului TrustThisProduct®, producatorii vor putea sa-si creasca loialitatea consumatorilor prezentandu-le informatii complete si corecte despre produse, precum si sa creasca numarul de scanari a codurilor QR de pe produsele lor colectand si procesand informatii de marketing pana la nivel de produs si punct de vanzare.

Care este marja de eroare a datelor?

  Atunci cand analizati datele primite de la serviciul TrustThisProduct® trebuie sa luati in calcul doi factori importanti pentru orice studiu de marketing:
 • o anumita inexactitate a datelor (marja de eroare);
 • determinarea reperelor semnificative pe baza carora se vor analiza informatiile (dimensiunea esantionului).

In tabelul de mai jos am sistematizat ambele optiuni, luand in considerare concepte general acceptate:

Marja de eroare

1%

3%

5%

10%

15%

20%

Dimensiunea esantionului

6000

700

250

60

30

18

Astfel, se observa ca pentru a obtine o calitate a datelor buna este necesar un minim de respondenti:

 • daca se urmareste o marja de eroare de 10%, atunci pentru analiza de marketing este suficient un esantion de 60 de respondenti la fiecare punct de vanzare;
 • colectarea selectiva a datelor si analiza acestora pe zone geografice (de exemplu, oras, judet, tara) va implica un numar de respondeti mult mai mare pentru a reduce la minim marja de eroare.

Cum este structurat serviciul TrustThisProduct®?

Serviciul TrustThisProduct® are doua componente:

 • o componenta pentru consumatori;
 • o componenta pentru producatori.

Producatorii introduc informatiile despre produse in baza de date a serviciului TrustThisProduct®, apoi datele sunt duplicate pe mai multe servere aflate in locatii geografice diferite cu scopul ca raspunsul catre consumator sa provina de la cel mai apropiat server. Astfel, se reduce timpul de acces al consumatorilor la date si se asigura accesul la informatie indiferent de incarcarea canalelor de comunicatie internationale. In situatia in care consumatorul asteapta mult pentru a primi raspuns la solicitarea sa, de obicei in timp ce se afla la punctul de vanzare, eficienta scanarilor va fi foarte mica. De aceea, administratorii TrustThisProduct® evalueaza in mod constant locatia geografica a consumatorilor care acceseaza datele si organizeaza noi servere cat mai apropiate de zonele cu activitate foarte ridicata. Spre exemplu, daca numarul de accesari din Brazilia si Argentina creste, atunci vor porni noi servere in America de Sud. Similar, daca numarul de accesari din China sau Japonia creste, atunci vor porni noi servere in Asia.

O alta caracteristica importanta a serviciului TrustThisProduct® este detectarea automata a limbii utilizate de consumator, conform standardului ISO 639-1, si afisarea informatiilor in limba respectiva. De exemplu, daca pe smartphone limba utilizata este franceza, atunci informatiile vor fi afisate in franceza (evident, daca exista descrierea produsului in limba franceza), iar acest lucru este foarte apreciat de consumatori.

Serviciul TrustThisProduct® ofera producatorilor managementul complet al produselor si generarea automata a codurilor QR. De asemenea, nu implica costuri suplimentare cu infrastructrura IT sau specialisti IT. Drept rezultat, producatorii pot introduce cu usurinta descrierea produselor in serviciul TrustThisProduct®, apoi sa plaseze codurile QR pe produse, iar consumatorii sa poata obtine printr-un click informatii complete si de incredere despre produs direct la punctul de vanzare. Astfel, serviciul TrustThisProduct® devine util si apreciat atat de producatori, cat si de consumatori.

Ce obtine producatorul?

1. Strategie de marketing desfasurata la punctele de vanzare de catre o companie independenta de cercetari de marketing

Evaluati eficienta impactului solutiilor dvs. de marketing asupra consumatorilor. De exemplu, puteti aprecia cu exactitate pe regiune geografica cat de interesati sunt consumatorii de activitatile dvs. de promovare. Sau, prin compararea informatiilor privind scanarilor diferitelor produse, puteti identifica cu exactitate care produse sunt mai cerute de catre consumatori.

2. Cresterea loialitatii consumatorului

Consumatorul obtine informatia completa si de incredere in limba utilizata de acesta. Cu cat este mai completa informatia respectiva despre produs, cu atat mai probabil consumatorul il va cumpara si va fi mai multumit de achizitia sa. Astfel, increderea si loialitatea consumatorului fata de un producator care ii ofera informatii complete despre produs vor continua sa creasca, si la fel o vor face si vanzarile.

3. Protejeaza brandul impotriva contrafacerilor

Daca producatorul activeaza pe piete emergente, unde nivelul produselor contrafacute este in mod traditional mare, atunci utilizarea codurilor QR unice vor reduce atat nivelul produselor contrafacute, cat si vor identifica importurile / exporturile neautorizate prin urmarirea in teritoriu a distributiei punctelor de scanare.

4. Evidentiaza produsul dintre cele similare ale concurentei

Prin aplicarea codului QR pe fiecare produs, consumatorul intelege ca produsul dvs. este atat de bun incat luati toate masurile posibile pentru a-l proteja. Iar in ochii consumatorului acest lucru va distinge produsul dvs. de celelalte produse de acelasi tip, crescandu-i astfel valoarea. Aceasta actiune are efect chiar si in situatia in care consumatorul nu scaneaza codul QR, ci doar il vede aplicat pe produs.

In concluzie, prin utilizarea serviciului TrustThisProduct®, producatorul are posibilitatea nu doar sa desfasoare o cercetare de marketing completa si cu un concept unic, ci si sa obtina numeroase avantaje in marketing si vanzari cu investitii financiare, tehnologice si umane minime.

Creati-va gratuit un cont Demo in serviciul TrustThisProduct® si incepeti sa testati utilizarea codurilor QR pe produsele dvs.

Copyright © 2014-2018, PVCode LLC
WE SIMPLIFY THE COMPLICATED

Pagina principala