SR

Šta je QR kod?

Termin “QR kod” je skraćenica od “Quick Response code” ili u slobodnom prevodu na srpski “ Kod brzog odziva/odgovora”. Da pojednostavimo, to su bar kodovi kvadratnog oblika, koji su napravljeni i korišćeni prvi put u Japanu za potrebe automobilske industrije. Upotrebljavaju se za prenos podataka sa korisnika na smartfon. Mogu da sačuvaju mnogo informacija i podataka, pomenućemo neke: datumi događaja, brojevi telefona, tekstualne poruke, informacije o proizvodima i imejlove. Funkcionišu kao napredni UPC bar kodovi, koji se čitaju mašinski i mogu da se koriste na ambalaži proizvoda, bilbordima, logoima, vizit kartama, reklamama, kao i za praćenje i identifikovanje predmeta.

Da biste pročitali QR kod, morate imati aplikaciju za čitanje QR kodova. Npr. “QR droid” za android telephone, “RedLaser” za iOS I “QR code Scanner Pro” za Blekberi na Vašem tabletu ili smartfonu. Čim uključite neku od navedenih QR aplikacija, kamera se automatski aktivira. Poravnajte svoju kameru sa QR kodom i držite čvrsto dok ne čujete zvučni signal, koji znači da su sačuvane sve informacije sa koda. Neke aplikacije mogu aktivirati internet pretraživač i preusmeriti Vas na označeni link koji sadrži sve informacije sa koda.

Gde i kako se koriste QR kodovi?

Postoje mnogi razlozi za korišćenje QR kodova, od širenja informacija o sebi do upotrebe u reklamne svrhe za Vaš biznis. Navešćemo nekoliko slučajeva gde možete koristiti QR kodove ( detaljne informacije o upotrebi QR kodova u biznisu možete naći na ovom linku):

Vizit karte / Reklamni material

Možete štampati QR kodove na Vašim vizit kartama, prospektima i brošurama, tako da mogu da prenesu Vaše kontakt informacije u adresar smartfona, ili prikažu web stranicu sa detaljnim opisom Vašeg biznisa. Mogu se štampati bilo gde, na bilo čemu, od majica do bilborda i putničkih aviona.

Ulaznice

Ukoliko radite kao planer događaja i manifestacija, dodajte QR kod na ulaznicu ili pozivnicu, koji vodi na RSVP stranicu i sadrži GPS coordinate; tako da potencijalni posetilac može da potvrdi dolazak i označi mesto na svojoj GPS navigaciji na smartfonu.

Ambalaža proizvoda / Praćenje proizvoda / Komentari potrošača

Možete dodati QR kod na ambalažu svog proizvoda, kako biste povezali potrošače sa web stranicom o Vašem poslu i proizvodima. Link može da sadrži opise proizvoda i njegove prednosti, uputstva za upotrebu, kontakt za potrošače, kao i uopštene informacije o kompaniji, između ostalog.

Tipovi QR kodova

Postoje dva osnovna tipa QR koda: dinamički i statički.

Dinamički kodovi, poznati i kao “živi QR kodovi”

Jednom napravljen, njegov glavni odredišni link može da se menja bez menjanja samog koda. Kada ga skenirate, preusmerava Vas na server na kom su sačuvana konkretna uputstva kroz bazu podataka i programiran je isključivo za interakciju sa određenim skeniranim snimkom. Dinamički kodovi su pogodni zato što se stvaraju i primenjuju jednom, i možete ih promeniti čim se informacije prikažu kad se skeniraju kao link ( domen, veb), koji prikazuje informacije.

Statički kodovi

Za razliku od dinamičkih kodova, statički QR kodovi ili čuvaju informacije direktno u obliku teksta ili vode do web stranice bez preusmeravanja na sekudarne linkove. Što znači da informacija ili link ne mogu biti izmenjeni ( morate kreirati novi statički kod svaki put). Statički kodovi su idealni za one koji žele da sačuvaju svoje stalne podatke (npr. Informacije o datumu rođenja ili krvnu grupu).

Šta je bolje: dinamički ili statički kodovi?

Statički kodovi sadrže nepromenljive informacije, što znači da nećete biti u mogućnosti da pratite ili menjate informacije u ovakvim kodovima. To je veoma nezgodno ukoliko hoćete da promenite prikazani podatak. U tom slučaju, morate opet štampati sav prethodno štampan material/informacije.

Dinamički kodovi se sastoje od linkova koji vode ka specijaliziranim web serverima koji čuvaju podatke o tome koju informaciju prikazati u određenom momentu ili na koju web stranicu je neophodno preusmeriti se. To znači da dinamički kod možete pratiti ( sakupljati statističke podatke) i odredišni link može biti menjan i uređivan bez uticaja na strukturu samog koda. Ovo dinamičke kodove čini univerzalnim, u smislu da ne morate opet štampati sav prethodni material. Sve što treba da uradite je da promenite odredišni link, kod statičkog koda to ne možete. Činjenica da možete da menjate podatke koji se prikazuju čak i posle njihovog štampanja, govore u prilog dinamičkog koda u poređenju sa statičkim ako bi podatke bilo teško zameniti posle postavljanja ( velika izdanja, ili ako je fizički nemoguće pristupiti kodu).

Kao što se može pretpostaviti, statički kodovi su pristupačniji zato što ne sadrže posebne tehničke zahteve, dok dinamički kodovi postavljaju velike tehničke zahteve serverima kroz koje se procesuiraju. Iz tog razloga sajtovi koji nude besplatne QR kodove u većini slučajeva nude statičke QR kodove besplatno, a dinamičke nude za novac.

Šta Vi možete sa TrustThisProduct

TrustThisProduct Vam nudi (besplatno) priliku da kreirate, upravljate i pratite tri dinamička koda sa domena Me24.info, About24.info i MyPet24.info. U isto vreme, ovi dinamički kodovi ( u smislu pomenutih servera) biće stacionirani na biznis platformi TrustThisProduct-a, sa višestrukim rezervacijama servera i geografskim DNS prepoznavanjem.

Ukoliko ste preduzetnik ili predstavnik kompanije i želite da koristite u svom biznisu dinamičke QR kodove, preporučujemo Vam da se registrujete u biznis odeljku TrustThisProduct-a ( websajt link: PVCode.com). Takođe, bićete u mogućnosti da kreirate tri dinamička koda besplatno, kao i da koristite neke ekstra usluge (npr. automatski prikaz informacija na jeziku potrošača, prikaz podataka sa domena TrustThisProduct.com, nalog za vise korisnika, kolekciju dodatnih reklamnih podataka, kao i još neke funkcije). Više informacija o poslovnoj ( biznis) verziji TrustThisProduct-a, možete naći u brošuri.

Zaključak

QR kodovi postaju sve vise popularni u poslovnom svetu zato što omogućavaju da Vaši potrošači I poslovni partneri dobiju u kratkom vremenskom period dosta korisnih I pouzdanih informacija skoro besplatno. Ukoliko imate bilo kakva pitanja u vezi sa našim uslugama ili neke nove ideje, kontaktirajte nas putem obrasca na dnu strane: uvek želimo da razgovaramo sa Vama!

TrustThisProduct®:

Copyright © 2014-2018, PVCode LLC
Pojednostavljujemo komplikovano

Glavna stranica